Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tud a vadgesztenye?

Rácz Tünde
2021. 01. 23. 00:00:00

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) a tartozó szappanfafélék (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb nemzetsége, amely mintegy 15 fajt számlál.
A jégkorszakok előtt Európa számos területén honos volt, ám a jégkorszakok következtében délebbre húzódott, így ma Európában vadon már csak a Balkán-félsziget domb – illve hegyvidéki erőiben él. A meleg és a mérsékelt éghajlatú tájakon honos, hazája Kelet- és Délkelet Ázsia. Magas növésű fa, keresztben átellenes állású, tenyeresen összetett levelekkel. Április-májusban nyíló virágai bugaszerű fürtvirágzatot alkotnak, a sziromlevelek színe fajtánként változó, a fehértől a rózsaszínűig terjed. Termése húsos falú, tüskés toktermés; köldökfoltos mag.

Növényi dorogjait, a magvakat (Hippocastani semen), a virágokat (Hippocastani flos), a leveleket (Hippocastani folium) és a kérget (Hippocastani cortex) fitoterápiában és a kozmetikaiparban egyaránt használják.

Milyen hatóanyagok találhatóak a vadgesztenye egyes növényi részeiben?
A mag legfontosabb hatóanyagai a 3-15%-ban előforduló eszcinszaponin keverék és a 0,2-0,3% flavonoid. Az előbbiek mellett kumarinokat, allantoint és egyéb anyagokat is tartalmaz.
A levelek leginkább kumarinok, flavonoidok és cserzőanyagok találhatóak, a kéreg pedig az előbbieken kívül szaponinokat, és eszkulint is tartalmaz.
A virágok fontosabb hatóanyagai a flavonoidok, a szaponinok és a cserzőanyagok. A vadgesztenye termése és levele azonban azok szaponintartalma miatt mérgező, ezért fogyasztásra nem ajánlott.

Milyen jótékony hatásai vannak a vadgesztenyében található hatóanyagoknak?
A vadgesztenye magjában található hatóanyag, az eszcin ellenállóbbá teszi az ereket, elősegíti a vénás visszaáramlást, megakadályozza a vérrögképződést, erősíti az érfalakat. Az előbbieken kívül kiegészítő kezelésként alkalmazható aranyér, lábszárfekély, illetve köszvény esetén is.
A kéregben található eszkulin a fényvédő krémek egyik fontos alapanyaga, mivel a kéregből kivont anyagok elnyelik az ártalmas ultraviola sugarakat.
Leveleit főként külsőleg, ízületi bántalmak esetén használják. Készíthető belőle ülőfürdő aranyeres panaszokra vagy lábfürdő visszeres csomók, értágulatok gyógyítására.

Miért használják előszeretettel a kozmetikában?
Kötőszövet erősítő hatása miatt elsősorban előszeretettel használják antiaging készítményekben. Antioxidáns hatóanyagai segítenek védelmet nyújtani a környezeti hatások okozta oxidatív hatások ellen, emellett effektívnek mutatkozik karikás szemek ápolásásban is.

Hogyan került a Myskin Antioxidáns krémbe?
Kézenfekvő lenne, hogy erős antioxidáns hatása miatt került a Myskin Antioxidáns krémbe a bio vadgesztenye kivonat, de nem így esett. A megfelelő területi-vérellátásnak kulcsfontosságú szerepe van a hatóanyagok hasznosulásában a bőrápolásban is, ezért mintegy támogató összetevőként az erekre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt választottam az Antioxidáns krémbe a vadgesztenye kivonatot elsősorban. A fejlesztés során többször felmerült bennem, hogy kivegyem az összetevők listájából, de az antioxidáns hatóanyagi végül kétségenkivül hagyták meg az egyik főszereplőnek.

 

 

 
Az oldal tetejére