Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az az őrjítő ekcéma

2022. 05. 10. 08:46:47
Az az őrjítő ekcéma
Kisfiunk hamarosan 8 hónapos, 4 hónapos kora óta ekcémás. Amúgy gyorsan elröppent az idő. De ekcéma szempontból néha a percek is örökkévalóságnak tűntek. 
Persze hallani ilyet a tévéreklámokban: "érzékeny bőrre". De álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a visszafogott kifejezés valójában mit takar?! Tetőtől talpig hólyagos, vörös, viszkető foltok a bőrön, melyek egy idő után leszáradnak, pikkelyesen hámlanak, és még jobban viszketnek.
Az alábbiakban vendég blogger anyuka küzdelmeiről olvashatok.

Szegény Babánk véresre vakarja magát, mi meg ott sírunk vele. Az éjjeli alvás pedig teljesen kizárt a vakarózás miatt, nappal az egész család brutál kómás, katasztrófa az egész.

Babánk első bőrproblémái pár hetes korában kezdődtek, az egyik pelenka belseje furcsán szúrós, érdes felületű, és felkarcolta a bőrét. Hetekig tartó pelenka és popsikrém tesztelés következett, mire megtaláltuk a számára megfelelőt. Itt már picit gyanús volt, hogy nem lesz egyszerű dolgunk a bőrével. Azóta már tudjuk, hogy a szőke hajú, kék szemű babáknak "érzékeny a bőre". Ó pedig azok a gyönyörű kék szemek!

Hogy végül konkrétan mi váltotta ki az ekcémát, ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Pedig rettentő elszántak voltunk, és mindent megpróbáltunk. Mosószer csere, diéta (szoptatás mellett! senkinek nem ajánlom!!!), nikkelmentes babaruhák... Hetekig azt hittük, reméltük, hogy rá fogunk jönni mi a kiváltó ok, de teljesen reménytelen. A gyapjútakaró valóban brutális melléfogás volt télire, életem egyik legnagyobb hibája, ki is dobtuk. De hogy a gyapjú volt? Vagy étel volt? Vagy a patentok voltak? Vagy egyszerűen csak a fürdővíz szárító hatása? 

A gyerekorvos és a bőrgyógyász is szteroidos krémet írt fel, amit nem akarunk használni. Nem is váltottuk ki a szteroidos krémet. Hiába mondták, hogy de csak kicsit, de csak itt meg ott, de csak időnként... Szerintünk nem kisbabának való.

Viszonylag gyorsan megtaláltuk a Myskin Mangóvajas testápolót Kisbabánk ekcémájára, mert én korábban használtam a Kakaóvajasat. És pár nappal azután, hogy testszerte megjelent Babánkon az ekcéma, felhívtam Tündét, ő javasolta a mangósat, kipróbáltuk, bevált. Nem történt csodás gyógyulás, mint a Bibliában, nem ezt mondom. De miután bekenjük, nem vakarózik. A gyulladt területek megnyugodtak, a hámlás viszketés nélkül történt. Napközben játék közben nem vakarta magát, éjjel nyugodtan tudtunk aludni. És happy end, halleluja, sztori vége lenne, ha...

Ezen a ponton követtem el egy újabb hibát: drágának találtam Tünde krémét, ezért elkezdtünk más ekcémára való krémeket tesztelni. Az egyiktől olyan lett a bőre, mint a krokodilnak. A másikban annyi illatanyag van, hogy taknyom-nyálam összefolyt, mire bekentem a Babát. A következőtől olyan ragacsos lett, hogy a legkisebb szösz is ott kötött ki a Baba bőrén. Én minden nap felmosok, de egy mászós baba bőre akkor sem ragadhat! Hát a padlón csúszkál egész nap! És így tovább... Ismét véresre vakarta magát, ismét ott sírtam vele a sebei miatt, éjjel ismét nem tudott aludni... Most van egy fiókunk tele krémmel, amivel nem tudunk mit kezdeni.  Azt gondolom anyagilag és érzelmileg is jobban jártunk volna, ha nem vagyok ekkora idióta, és csak simán megveszem azt a Myskin krémet, ami már bevált. 

Az idősebb rokonaink és ismerőseink mind azzal biztatnak, hogy az ekcéma "babaszokás" és majd elmúlik amikor kicsit idősebb lesz. Elméletileg a nyári szellősebb ruhák is segítenek majd. Remélem valóban így lesz. De az biztos, hogy a krémek keresgélését és próbálgatását abbahagyjuk, és maradunk a Myskin Mangóvajas testápolónál.

 

Megoldást keresel az ekcémádra? Természetesen nyugtatnád a bőröd?

Próbáld ki a Mangóvajas krémet:

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: ekcéma gyerek testápolás
Az oldal tetejére