Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Május a melanoma hónapja #getnaked

Rácz Tünde
2019. 05. 02. 00:00:00

Május a #melanomatudatosság hónapja világszerte, ezen alkalomból hazánkban is számos helyen rendeznek ingyenes szűrővizsgálatokat, figyelem felkeltő kampányokat. De mi is az a melanoma, miért olyan veszélyes? Miért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, önellenőrzés?
#melanoma #anyajegyszűrés #bőrellenőrzés

MELANOMA
“Festékes bőrrák, az esetek egy részében májfoltokból, anyajegyekből alakul ki. Máskor, az esetek többségében az addig teljesen ép, anyajegy nélküli bőrterületen keletkezik. Bárhol kialakulhat a bőrön, a nyálkahártáykon, de még az olyan elrejtett területeken is, mint a szem belseje.” Dr. Yael Adler: Bőrügyek, 2016

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES?
Különösen agresszív. Gyorsan növekszik, illetve ha eléri a bőr mélyebb rétegeit, bejutva a véráramba és a nyirok rendszerbe áttéteket képez és onnantól gyógyulás esélye rohamosan csökken.

RENDSZERES SZŰRŐVIZSGÁLAT
A jó hír azonban, hogy rendszeres szűrővizsgálattal idejében felfedezhető a rosszindulatú elváltozás és még az előtt eltávolítható, hogy áttétet képezzen, ezen esetekben a leggyakrabban teljes gyógyulás várható. Nagyon fontos, hogy az eltávolítás sebészeti úton történjen, szövettani lelettel, amely eredmény alapján állítható fel a diagnózis.

ÖNVIZSGÁLAT
A szűrővizsgálatok mellett fontos a rendszeres önvizsgálat, ha gyanús eltérést tapasztaltunk a bőrünk, megváltozik egy anyajegyünk, viszketni, vérezni kezd haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz. Ezek ugyanis a melanoma intő jelei lehetnek.

Ha téged is érdekel, hogy mit tehetsz a bőröd egészsége és védelme érdekében, akkor rendszeresen látogass el a myskin weboldalra, vagy kövess bennünket közösségi oldalaink egyikén.

Az oldal tetejére