Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BIO Homoktövis

Szabó Cecília
2020. 10. 13. 00:00:00

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az egyik legrégebben használt gyógynövény. A több mint száz biológiailag aktív összetevője miatt Kínában gyógyszernek minősítették,

míg nyugaton egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik.
Tudományos nevét is az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságainak köszönheti. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét adták a lovaknak abrakként az Olimpiai játékok előtt, hogy fizikai erejüket növeljék és külsejüket javítsák, mivel a szőrük fényesen csillogott tőle. Neve emiatt a görög hippos– ló és a pheas- fényes szavakból ered.

A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken fordul elő. Elsődleges géncentruma Nepálban található, onnan terjedt el Eurázsiába. Hazánkban korábban több helyen is megtalálható volt, de napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi, amelyek 1974 óta védettek.

Álbogyó termése fajtától függően 6-10 mm átmérőjű lehet, színe a halvány sárgától a egészen a sötét narancssárgáig terjedhet.

Növényi dorogja a homoktövis termés (Hippophae fructus) és a homoktövis olaj (Oleum Hippophae).

A homoktövis olaj főként esszenciális zsírsavakban, mint például az omega-3, omega-7, omega-9, palmitolajsav, szterolokban és vitaminokan gazdag.

Az omega-7 telítetlen zsírsav védi és regenerálja az emésztőrendszer, a nemi szervek és a húgyutak nyálkahártyáit is. A palmitolajsav biztosítja a szövetek frissességét és egészséges küllemét. A szteroloknak fertőtlenítő, érzéstelenítő és gyulladásgátló hatásuk van, továbbá csökkentik az LDH-t, vagyis az úgynevezett “rossz” koleszterint a “jó” koleszternin, a HDL befolyása nélkül.

Számos tanulmány bizonyította a homoktövis pozitív hasait, amelyek közül kiemelkedő az antioxidatív hatás, a bőr- és nyálkahártya-regeneráló hatás, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére gyakorolt hatás, és a daganatellenes hatás. Az előbbieken kívül, mint a legtöbb illóolajban gazdag növény roboráló és immunstimuláló hatással is rendelkezik.

A bőrre gyakorolt kedvező hatásai az alábbiakban foglalhatóak össze:

A homoktövis-olaj külsőleg alkalmazva felgyorsítja a sebgyógyulást. Egyaránt hatásos az égési sérülésekre, vágott sebekre és sugár okozta égési sérülésekre. Szövetregeneráló, gyulladásgátló és antibakteriális hatását az évezredes tapasztalaton kívül klinikai kísérletek is bizonyították.

A palmitolajsav antioxidativ, gyulladásgátló és antibakteriális hatásának köszönhetően jelentősen javítja a bőr regenerálódását, puhítja a bőrt és visszaadja rugalmasságát, védi a káros hatásoktól.

A homoktövis magolaj lassítja az oxidációs folyamatokat és stabilizálja a sejtmembránt, ezáltal a túl korán idősödő bőrtípusok esetén hatásosan alkalmazható az anti-aging keverékek összetevőjeként. A homoktövisből készült készítmények gátolják bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését is.

A ♥︎myskin ANTIOXIDÁNS KRÉM -ben található homoktövis magolaj CO2 extrakcióval előállított organikus gazdálkodásból származik és kiemelkedően magas hatóanyagtartalommal bír.

Az oldal tetejére