Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Közismert ABCD(E) + F szabály. Te ismered?

Rácz Tünde
2019. 05. 03. 00:00:00

Az ABCDE szabály egy könnyen megtanulható és alkalmazható módszer, amely segítségünkre lehet az anyajegyeink önellenőrzésben. Ha az 5 közül bármelyik elváltozást tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez minél előbb.
#melanoma #anyajegyszűrés #bőrellenőrzés #abcdszabály

ASYMMETRY - ASSZIMETRIA
Ha egy vagy több síkon képzeleteben megfelezzük az anyajegyünket és az eltérő formát mutat.

BORDER - SZÉLEK
Amennyiben az anyajegyünk széle életlen, elmosódott, "zakkos" szintén intő jel lehet.

COLOR - SZÍNEK
Több különböző színt tartalmazó (pl. lila, szürke, piros, fehér, barna) anyagjegy szintén kedvezőtlen.

width=

DIAMETER - ÁTMÉRŐ
Aggódalomra adhat okot, az is ha az anyagjegyünk nagyobb, mint 6 mm.

EVOLVING - FEJLŐDÉS, VÁLTOZÁS
Haladéktalanul fordulj orvoshoz, ha az anyajegyben változást tapasztalsz. Megváltozik a tapintása, pl. érdessé, szárazzá válik vagy a mérete növekedni kezd, kiemelkedik a felszíne.

Nagyon rossz jel, ha VISZKETNI, VÉREZNI kezd és sérülékennyé válik. Ilyen esetekben azzonnal keresd fel a bőrgyógyászod.
abcde szabály, anyajegy, anyjegy ellenőrzés, antioxidáns, melanoma

FEELING - ÉRZÉS
Személyes tapasztalataim alapján egészítem ki a hivatalos ABCDE szabály egy F-el. Amikor szimplán gyanússá válik számodra az anyajegyed és talán be sem tudod azonosítani a fenti kategóriákat, felkeresed a bőrgyógyász és bár ő megnyugtat, hogy minden rendben van, azonban marad benned egy rossz érzés, netán továbbra is viszket, sérülékennyé válik, stb. Ilyen esetben mindenképpen keress fel egy másik bőrgyógyászt is, ha pedig erre nem lenne lehetőséged, akkor fordulj egyenesen a sebészetre. (Fontos, hogy mindig sebészeti úton + szövettani vizsgálattal történjen az eltávolítás, mert csak így lehet maradéktalanul meggyőződni milyen elváltozás volt.) Ne légy szemérmes: A Te bőröd, a Te életed!

A MELANOMA TÚL VESZÉLYES AHHOZ, HOGY "majd meglássuk hova fejlődik". AZ ÉLETÜNK MÚLIK AZON IDŐBEN KERÜL-E ELTÁVOLÍTÁSRA.

Ha még nem lenne bőrgyógyászod, szakmailag és emberileg is szeretettel ajánlom Dr. Borbola Kingát.

#azénmelanomám

Ismerd meg a ♥︎myskin innovatív fejlesztést, amely új megközelítést hoz a mindennapos bőrápolásba. Az Antixodáns krémet az anyajegyekkel borított bőr számára fejlesztettem.
A termék komplex növényi formulái kiemelkedő szerepet töltenek be a bőrkárosodások helyreállításában, a szabadgyökök semlegesítésében, az anyajegyek speciális ápolásában.

Tartalomhoz tartozó címkék: anyajegy melanoma
Az oldal tetejére