Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Enni & kenni 1. rész

Rácz Tünde, Myskin
2024. 05. 11. 00:00:00
Enni & kenni 1. rész

Ki gondoltam egy sorozatot, amiben bemutatom neked az Antioxidáns krémek összetevőjét miként tudod fogyasztani, mert ezeket az antioxidánsokat, gyógynövényeket belül is érdemes használni. :)

Az első, és egyben legkézenfekvőbb a karotin. Ez volt talán az első biztos összetevője az antioxidáns krémeknek.
Már húszas éveimben (mikor még semmit sem tudtam az igazi krémkeverésről, egyetlen célja volt a rendszeres sárgarépa fogyasztásomnak, hogy a szép fehér bőröm minél előbb bronzos árnyalatban ragyoghasson) is rendszeresen fogyasztottam a nyárra készülve, a kedvencem receptem ez volt:

Sárgarépát kockákra vágtam, olíva olajjal és némi vegeta-delikát jellegű fűszerrel összekevertem és hagytam, hogy összeérjen mielőtt elfogyasztottam. Ha másnap fogyasztod mindenképp tedd hűtőbe. Minden nap ettem belőle, hol többet kevesebbet, míg meg nem untam.

Később már a melanoma után leváltotta a karotin tabletta, ekkor biztosra akartam menni, főleg, hogy az élet úgy hozta a melanoma diagnózisom után 3 hónappal jutottam el először életemben a tengerpartra. 

Mostanában a sárgarépát a salátámban, vagy a testvérem leveseiben szoktam enni, mert leváltotta a brokkoli.
A brokkolit mirelit formában szeretem vásárolni egyszerűen csak egy wok serpenyőben szőlőmagolajon egy pici sóval megpárolom. Szerintem minél krémesebben annál jobb, így amíg meg nem puhul lefedem egy tetővel, majd miután gond nélkül szétnyomható a fakanállal még tető nélkül megpirítom egy pici. & kész is. Nagyon finom köretnek és csak úgy önmagában, de megbolondíthatod egy kis földimogyoróval is.

Természetesen még sok más karotin forrás közül választhatsz, nekem a brokkoli és a sárgarépa a kedvencem. Ma már nem törekszem a barnulásra, így a karotin tablettát csak akkor kezdem el szedni, ha vízpartos pihenésre készülök.

Érdekesség: Az Antioxidáns krém kezdeti verziójában még sárgarépa olaj szerepelt. Amely úgy készül, hogy a sárgarépát olajban áztatják melynek köszönhetően kioldódnak belőle a hatóanyagok. Ezt a folyamatot hívják macerálásnak. Az olaj, amit használnak rendszerint napraforgó, szója, esetleg repce, melyek a maguk funkciójában értékesek, de az Antioxidáns krémben csak a helyet foglalták volna. Ezért a Co2 kivonatok megjelenésének köszönhetően már csak a direkt sárgarépa kivonat került a receptbe helyet hagyva a sokkal értékesebb szőlő, mangó, kakaóvajaknak, így még hatékonyabbá téve az Antioxidáns krémeket.

Az INCI-ben így találod: Daucus Carota Sativa Root Extract, nem összetévesztendő a sárgarépa mag illóolajjal, mely latin neve:Daucus Carota Seed Oil, ezt a sárgarépa magjából nyerik és egy illóolaj.
Egyszó, mint iktass egy picivel több karotint az étrendebe.

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns krém anyajegy napozás
Az oldal tetejére