Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Anyu és melanoma megelőzés ABCDE(F) szabálya

Rácz Tünde
2023. 05. 07. 19:16:45
Anyu és melanoma megelőzés ABCDE(F) szabálya

A melanoma korai felismerésében nagy szerepet játszik a talán már sokak által jól ismert ABCDE szabály. Amikor a Myskin oldalára elkészítettem a saját bejegyzésemet kiegészítettem egy "F" betűvel, ami az angol FEELING, mint érzés szóból eredően tökéletesen be is illett a sorba. Kettő konkrét esemény húzódik meg amögött, hogy úgy gondoltam helye van egy "F" betűnek a melanoma ellenőrzés szabályában.
A sajátomat már ismeritek, a másik az édesanyámé.
Ennek a történetnek az elmesélésével a figyelem felkeltés a célom, hogy minél előbb felismerj egy olyan elváltozást, melynek korai eltávolítása akár az életedet is megmentheti.

Anyukámnak volt a hátán egy nagy örökös mitesszer, amit mindig hagyott nekem kinyomni, pedig biztos fájt neki, de csak ritkán panaszkodott. Így mondhatom tinédzserkorom óta jól ismertem a hátát, amin volt még egy nagy 20 éve változatlan kék festékes anyajegy is.
2018-ban egyszer csak felfigyeltem a kék festékes anyajegy alatt egy másik anyajegyre, amire ráböktem kérdezve anyut "Erre nem emlékszem ez mindig itt volt?" rögtön válaszolt, hogy nem tudja de ott nagyon viszket mostanában részletezve milyen kreatív módon szokta ezt csillapítani.
Azonnal menj el és mutasd meg bőrgyógyásznak, mondtam.
Dehogy megyek! Természetesen emlékeztettem rá újra és újra azalatt a pár hét alatt még távol voltam, de ő nem kért időpontot.

Mire újra láttam olyan szembetűnő változások lettek az anyajegyen, mint az érdesebb felszín, szabad szemmel is látható pigmentpöttyös szélek, és tovább erősödő viszketés.
Ezek után anya bejelentkezett a területi bőrgyógyászati szakrendelőbe. A vizsgálat előtt alaposan felkészítettem, hogy mindenképpen hangsúlyozza ki, hogy nem az a kicsit opálos sima felületű kiálló anyajegye változott hanem az attól kb. 10 cmrel lejjebb található. Fogadni mertem volna rá, hogy a többivel nem is fog foglalkozni a bőrgyógyász.

Megjegyzem egy bőrgyógyásznak mindegyiket meg kellett volna vizsgálni, a viszketés nem olyan jól körülhatárolható volt, hogy egy adott pici ponton jelentkezem. Ráadásul anyunak csak pára anyajegye volt a hátán, nem 20.

Sajnos a megérzésem nem csalt, a bőrgyógyász valóban nem nézte meg a változó anyajegyet, de kidudorodó rég nem változott a kékfestékes anyajeggyel olyannyira el volt foglalva, hogy még meg is vágta mondván lehet hogy csak valami vérhólyag és majd kifolyik kivérzik, pár nap alatt kiderül.
De szerencsére beutalót azért kapott ennek a megvágott anyajegynek az eltávolítására, de semelyik másikra.

Így történt, hogy megírtam életem első és szeretném remélni, hogy az utolsó beutalóját.


 

"Kedves Doktor Úr!
Szeretném kérni, lehetőség szerint Édesanyámnak a fenti fotón is megjelőlt, a bőrgyógyász által javasolton felüli bőrelváltozásának az eltávolítását is.
Az okok:
- rendszeresen szoktam vizsgálni a hátát, ezt a bőrelváltozást pár hónapja vettem észre, és jelezte,hogy erősen viszketni szokott
- azóta figyelem, növekedett és változott a tapintása, életlenedik a kontúra
- a hátán sok éve található egy másik csúnya elváltozás is, azonban a hátán nem tudja elszeparálni, hogy melyik kezdett el viszketni pontosan.
- családi kórtörténet: 2010-ben engem Melanoma malignum epithelioides cutis, felszínesen terjedő (superficial spread) froma, kezdődő verticalis növekedési fázissal (Clark III., Breslow 0,8 mm) diagnosztizáltak
- elmondtam Édesanyám bőrelváltozásairól tapasztaltakat az onkológusomnak, (sajnos Édesanyám személyesen nem utazott fel BP-re), egyetértettünk
abban, hogy ennyi tényező fennállása esetén és mivel nem egyértelműen megállapítható az sem, melyik elváltozás okozza az erős viszketést, biztonsági okokból a legcélszerűbb lenne mindkét elváltozás eltávolítása.
A fenti okok miatt kérem a Doktor Úr segítségét!
Köszönettel,
Rácz Tünde"


A sebészorvos együttműködő volt, így mind az általam kért anyajegy, mind az orvos által kért anyajegy eltávolításra került.
Majd a szövettani eredménnyel anyu visszament kontrollra a területi bőrgyógyászhoz, aki ezt látva sűrű sajnálkozásba kezdett, hogy ő ezt nem vette észre és elismerését küldte nekem, mert az általam levételre kért anyajegy egy kezdődő melanoma volt.

Tartalomhoz tartozó címkék: melanoma
Az oldal tetejére