Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az INCI lista buktatói, tények és tévhitek

Rácz Tünde
2019. 05. 12. 00:00:00

Számos megállapítás született és születik azzal kapcsolatban, hogy ha egy kozmetikai termék INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients = Kozmetikai összetevők nemzetközi névjegyzéke) listájában egy összetevő ezen és azon a helyen szerepel, akkor ennyi és annyi hatóanyag van belőle egy termékben olyan különböző következtetésekkel, mint

- akkor jó vagy rossz az adott termék,

- megtudhatjuk vajon mekkora mennyiség található belőle,

- fő hatóanyag vagy sem, stb.

A feltevések abból erednek, hogy az INCI listában a termék minden összetevőjét fel kell tüntetni olyan sorrendben, amilyen százalékban megtalálható az adott termékben, kivételt képeznek az 1%-os koncentráció alatti összetevők, ezeknek tetszőleges sorrendben kerülhetnek a felsorolás végére.
Nem kell azonban matek zseninek lenni, hogy rájöjjünk, ha megakajuk határozni egy összetevő mennyiségét, akkor ez egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet megoldásához vezet, amelyből egy konkrét számot sem ismerünk.
Ezáltal az INCI lista a hétköznapi ember számára csupán arra szolgál, amire hivatott informálja a vásárlót, milyen összetevőket tartalmaz a termék annak százalékos sorrendjében.

Szakértőként is csak nagyon hozzávetőlegesen tudjuk feltételezni egy-egy összetevő hozzávetőleges mennyiségét, amelyhez jól kell ismerni az adott termékben felhasznált anyagokat, de minimum egy-két általánosan használtat (a vizen felül), azok javasolt százalékát, ezekből az információkból kiindulhatunk, hogy ha szokásos módon alkalmazták, akkor az előtte szereplő anyagokból vélhetően mennyi található a termékben.

Hogy személeltesen mutassam be nektek ez milyen nehéz feladat, ugyanarra az INCI listára készítettem egy táblázatot 3 lehetséges összetevő-arány verzióval.
A hangsúlyt a glicerinre tettem, mely oka főként az volt, hogy az egyik leggyakrabban használt összetevő és nagyon sok mítosz övezi, az egyik talán legközismertebb: “ha az 5. vagy azt megelőző helyen áll az INCI listában, akkor az termék “rossz”, túl sok van benne belőle, "glicerin alapú”, stb.

Glicerin: javasolt használata átlagosan 2-8% közötti javasolt egy krémben, ebben a mennyiségben nagyon hasznos, hidratálja, nedvesen tartja a bőr felső rétegét, megóvja a kiszáradástól. Azonban magas százalékban alkalmazva a mindennapok során a bőr mélyebb rétegeiből elvonja a vizet és kiszárítja bőr mélyebb rétegeit.

Hogy ennek ellenére miért használják mégis sokan nagy mennyiségben?
- olcsó alapanyag,
- a vásárló megkapja az azonnali hatást, (!erre nem csak a glicerin képes!)
- és minél szárazabb bőr, annál több krémet igényel, biztosítva az eladási darabszám megfelelő ütemét és növekedését.

NÉZZÜK A PÉLDÁKAT:

inci, összetevők, kozmetikum
A három verziónak pont ugyanolyan az INCI listája, vagyis így nézne ki a terméken:
INCI: FOLYADÉK(VÍZ), GLICERIN, OLAJ 1, OLAJ 2, EMULGÁTOR, OLAJ 3, OLAJ 4, VITAMIN 1, VITAMIN 2, TARTÓSÍTÓSZER.
(Ha ebben a listában bármi egyezőség vélhető fel a egy piacon lévő termék összetevőinek sorrendjével, az csakis a véletlen műve, ezek a variációk csak a szemléletességet hívatottak bemutatni.)

Ahogy látjuk a glicerin a második helyen szerepel, ez a közhiedelem szerint nagyon rossz termékre utal azaz glicerin alapúra, pedig az 1. verzió 6 % -os glicerin tartalmával közel sem az, sőt! Emellett ráadásul a termék tisztán 20%-os olaj és 8%-os vitamin tartalommal rendelkezik, így feltehetőleg egy jó krém ez a verzió.

Ha tovább ugrunk a 2. verzióra, ahol az olaj és vitamin tartalom változatlan, de a glicerin már 20%-ra emelkedett és ezzel dupla akkora mennyiségű az előfordulása, mint a jótékony hidratáló hatásért javasolt, de a helye nem változott.

Aztán a 3. a termékben már 30%-os a glicerin aránya, ráadásul emellett jelentősen kevesebb olaj és vitamin tartalommal, az INCI lista pedig telejesen ugyanaz, mint az első termék esetében.

inci, összetevők, kozmetikum

Következtetésképpen, ha a második helyen szerepel egy kozmetikum INCI listában a glicerin, az annyit jelent hogy összetevők között a második legnagyobb előfordulása (százalékban) a termékben és SEMMI TÖBBET!

Persze nagyon jó lenne valami kapaszkodó, arra vonatkozóan, hogy melyik termék milyen minőségű, miből mennyit tartalmaz, de már biztos sokan tapasztaltátok sajnos az INCI lista erre nem szolgál, még akkor sem ha az összetevőket százalékos sorrendben tartalmazza.

Sőt olyan összetevő, mint az illóolajok, vitaminok, növényi kivonatok - ezen belül különösen a Co2 kivonatok, sokszor igazán kis mennyiségben szükségesek egy termékbe, ezáltal elkerülhetetlen, hogy az INCI lista végén szerepeljenek, különösen több együttes használata esetén.

Ha érdekel mit jelent, hogy Co2 kivonat, miért kell “kevés” vagy "sok" az egyes vitaminokból, akkor Látogass el időnként a myskin weboldalra, vagy kövess bennünket közösségi oldalaink egyikén.

Az oldal tetejére