Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hidratálhat egy körömvirágkrém? Tegyük rendbe ezt a kérdést

Rácz Tünde
2020. 04. 09. 00:00:00

Az elmúlt napokban egy nagyon kedves ismerősöm, myskin vásárlóm küldött nekem egy nagy hírportálon megjelent cikket. Ennek a témája:„napjaink jelentős kéz kiszáradása ellen mit tehetünk, hogyan ápolhatjuk a kezünket” (a téma szándékosan nem egyezik a cikk címével).

Akkor már épp terveztem ezt a blog bejegyzést írni. Azt akartam, hogy ne csak a saját és vásárlóim tapasztalatait osszam meg veletek a körömvirág jótékony hatásáról, hanem alátámasszam azt szakirodalmi adatokkal is.

Elolvastam a cikket, és nem szolgált meglepetésemre a tartalma, a körömvirágkrém méltatlanul kedvezőtlen megítéléséről olvastam korábban is. Bár említi a szerző, hogy a körömvirág jó, de azt állítja, hogy nem alkalmas a körömvirágos krém a bőr hidratálására, amelyet a cikk vastagon szedve ki is emel. Ezért arra gondoltam, hogy most nemcsak a körömvirág hatásait gyűjtöm bele ebbe a cikkbe, hanem tisztázok fogalmakat is.
Sőt megmutatom, MIKOR ALKALMAS A KÖRÖMVIRÁGKRÉM HIDRATÁLÁSRA, ÉS MIKOR NEM ALKALMAS.

KÖRÖMVIRÁG: calendula officinalis, gyógynövény, aminek a virágait használják fel. Klasszikusan készül belőle vizes (tea) és olajos (körömvirág olaj) kivonat, a felhasználástól függően.

KÖRÖMVIRÁG KENŐCS: klasszikusan ismert, a disznózsírban hevítéssel kinyert körömvirág kivonat, amely igazából nem krém.

KÖRÖMVIRÁG OLAJ: a körömvirág hatóanyagainak kivonása olajos macerálással történik. Ez azt jelenti, hogy, olajban áztatjuk növényt, és így nyerjük ki a hatóanyagait. Itt zsír helyett olaj vivőanyag, és lassabb a kioldás folyamata.

KÖRÖMVIRÁG CO2 KIVONAT: magas szintű technológiai eljárással készül, oldószer nélküli kivonat, magas koncentrációval rendelkezik.

KENŐCS/KRÉM: jellemzően kenőcsnek nevezik a zsíros, olajos termékeket és krémnek a magasabb víztartalommal rendelkezőket.

MIKOR, és melyik körömvirágkrém NEM ALKALMAS hidratálásra?

Önmagában, megfelelő vivőanyag (elősegíti a jó felszívódást) nélkül a körömvirág kivonat valóban alacsony hatékonyságú, amely elősegít a jó felszívódást. A CO2 kivonat olyan sűrű, hogy még csak nem is kenhető. A körömvirág olaj, vagyis az olajok szintén nem alkalmasak önmagukban bőrápolásra. Manapság számos KÖRÖMVIRÁG KRÉM petrolatum, paraffinum stb., az az ásványi olaj alapú, amely valóban nem hidratáló. A személyes véleményem (!!) szerint többet árt, mint használ.

 

 

Mikor, és melyik KÖRÖMVIRÁG KRÉM ALKALMAS a hidratálására, kézápolásra?

Az, amikor a körömvirág egy jól felépített termékbe kerül hatóanyagként. Azaz a krém megfelelő zsír-víz aránnyal rendelkezik, hidratáló, vízmegkötő anyagokat (panthenol, glicerin) is tartalmaz, megfelelő PH értekkel rendelkezik. Ebben az esetben viszont a felsorolt tulajdonságai miatt nemcsak regenerálni, hanem megóvni is tudja a bőrünket a külső irritációktól.

Mi a helyzet a disznózsírral?

Azt mondják a disznózsír az, ami a legjobban hasonlít az emberére. Sok helyütt nagyon jó vivőanyagnak tartják, bőrazonos anyagai miatt. Ma már azonban nem népszerű, mivel az állati eredetű dolgokat nem tartják etikusnak. Szerintem a kőolajszármazékoknál minden bizonnyal jobb lehet. Ne feledjük nagyon sok éven át alkalmazták sikerrel. De megalapozott véleménnyel nem szolgálhatok, mivel én főként növényi alapanyagokat használok.

ANITOXIDÁNS KRÉM & MANGÓVAJAS KRÉM

A #myskin Antioxidáns krémben körömvirág CO2 kivonat található. Emellett számos növényi kivonatot, vitamint tartalmaz, amelyek jó hatással bírhatnak a bőr regeneráló folyamataira. A termék az anyagjegyes bőr mindennapos testápolására hivatott. A magasabb hatékonysága miatt ebben az időszakban szükségszerű lehet, hogy kiegészítsd vele a kézkrémedet (különösen a Mangóvajas krémet ajánlom most), vagy használd akár önmagában is.
Az Antioxidáns krémben olyan további összetevők szolgálják a bőröd ápolását, hidratálását, mint a panthenol, Q10, mangóvaj, szőlőmagolaj, homoktövis Co2 kivonat, kakaóvaj, kúszómangólia kivonat. Ezért ha vágysz újra a selymes és puha bőr érzésére kombináld a kettő krémet.

"A mangós krémmel együtt használom és tényleg nagyon jó, a durva kiszáradás elmúlt a kezemen!"
- Tasnádi Szilvia visszajelzése egy héttel a krémek használata után.

A Te kezed hogy van?


ANTIOXIDÁNS KRÉM
Kimelkedően magas hatóanyagtartalommal.
Tekintsd meg az összetvőket.

TERMÉK LEÍRÁS

 

KÖRÖMVIRÁG HATÁSAI SZAKIRODALMAK SZERINT:

Szerző: Barbara és Peter Theiss (Dr.)
Szakértők: Dorisch Mátyás, gyógyszerész és Dr. Vég Miklós, gyógyszerész

Erdők, mezők patikája
A család, az orvos, a gyógynövények - együtt az egészségért
„A körömvirágkenőcs (krém) gyorsítja a kisebb-nagyobb sebek gyógyulását, elősegíti új szövetek képződését, fékezi a gyulladásos folyamatokat, ugyanis baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik a sztafilokokkuszok és a sztreptokokkuszokkal szemben.”
„A kenőcs javítja a bőr vérellátottságát, puhábbá és ezáltal ellenállóképesebbé teszi MECHANIKAI vagy VEGYI BEHATÁSOKKAL szemben” - Ez történik most, a gyakori kézmosás, sokszor szárító hatású szappanokkal és a kézfertőtlenítő, mind-mind olyan vegyi behatás, amely új bőrünknek.
„A körömvirágkenőcsben lévő karotinoidok javítják a bőr öngyógyulóképességét. A körömvirágkenőcs segít, ha az EMBER KEZE AZ ERŐS MOSÓ- ÉS TISZTÍTÓSZEREK HASZNÁLATÁTÓL, vagy az arcbőr vagy az ajkak a szélsőséges időjárási befolyásoktól SZÁRAZAK VAGY REPEDEZETTEK LETTEK.”

Szerző: Alberti Ágnes
TRITERPÉNEK – SZAPONINOK, tetraterpének, politerpének
Semmelweis Egyetem, Farmakognóziai Intézet, 2015

http://semmelweis.hu/farmakognozia/files/2015/10/Triterpnek_szaponinok_tetraterpenek2015.pdf
“Alkalmazás: Külsőleg lábszárfekély, aranyér, égési sebek, horzsolások kezelésére. Gyulladáscsökkentő – triterpén alkohol-észterek, faradiolszármazékok, hámosodást elősegítő, antibakteriális és antifungális,...”

SHANNON BUCK, 2015
Természetes szépség
“Körömvirág kiváló száraz és károsodott bőrre, nyugtató balzsamok és krémek készítéséhez.”

EDIZIONI del Baldo, 2010
GYÓGYNÖVÉNYEK KINCSESTÁRA
Azonosításuk, valamint gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználásuk
„Tulajdonságuk: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító”
„Külsőleg hatásos orvosság zúzódások, kipirosodott és gyulladt bőr kezelésére…
„Az egyik legjobb sebgyógyító, ezért nagyra becsült a sebeket, vágásokat és égési sérüléseket gyógyító kenőcsök összetevőjeként.”

BUDAY ANDREA
Környezetünk gyógyító növényei
„A körömvirág antibiotikus, baktérium ölő hatása bizonyított. Gyulladáscsökkentő, gátolja az ödémák kialakulását, valamint hámosítását, a bőr regenerálódását.”

 

Következtetésem a Körömvirág egy jó krémben bizony nagyon nagy segítségedre lehet napjaink kézápolásában.

Az oldal tetejére