Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Harc a bőrkárosító UV sugarak ellen

Rácz Tünde
2019. 03. 24. 00:00:00

Fényvédőt tartalmazó termékek alkalmazása mellett bőrünk védelmét táplálkozásunkkal is segíthetjük. Tudományos tapasztalatok bizonyítják, hogy különböző ételek ásványi anyag és vitamin tartalmuknál fogva felveszik a harcot az UV sugarak bőrkárosító/bőröregítő hatásai ellen.
Ebben a cikkben kettő olyan értékes zöldséget mutatok be, amelyek pozitív hatását számtalanszor megtapasztaltam már a saját bőrömön, itthon is megteremnek és könnyen beilleszthetőek a mindennapos táplálkozásba.

SÁRGARÉPA
A sárgarépa fogyasztása az egyik legjobb és legegyszerűbb módja, hogy béta-karotinhoz juttassuk a szervezetünket. A béta karotin segíti a bőrt természetes védelmi reakciójában a káros UV sugarak okozta káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztásával növelhető a bőr természetes védelme a napégéssel szemben.

BROKKOLI
Kitűnő forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak - cink, A-vitamin, C-vitamin, luteinnek, karotin, stb - amelyek különösen fontosak a bőr számára, amikor az UV sugárzás okozta bőrkárosodások kivédéséről beszélünk.

A cink számos enzim működéséhez elengedhetetlen nyomelem. Hozzájárul a sejtosztódáshoz, segíti a bőrt védőgátjának felépítésében, egyszóval nagyban hozzájárul a bőr általános egészségéhez. Cink hiányában a bőrünkön gyulladások és elváltozások alakulhatnak ki és lelassulhat a sérülések gyógyulási folyamata is.

A lutein védi a bőrt az öregedést gyorsító oxidatív károsodásoktól.

A brokkoli tartalmaz egy olyan speciális vegyületet, mint a sulforaphane, amely erős védelmező hatással bír a napsugárzás bőrkárosító hatásával szemben, egyrészt semlegesíti a szabadgyököket, másrészt aktiválja a szervezet természetes védekező rendszerét is.

A káros UV sugarak elleni KOMPLEX védelem fontossága nem csak esztétikai szempontból fontos. A sok UV károsodást elszenvedett bőr amellett, hogy korábban ráncosodik, jelenek meg rajta elszíneződések, veszít a víztartalmából, stb., nagyobb eséllyel rendelkezik ahhoz, hogy olyan rosszindulatú bőrdaganat alakuljon ki rajta, mint a veszélyes melanoma.

Ezért fontos, hogy az UV védelem kiterjedjen a fizikai szintű védekezés (fényvédők, napellenzők, stb.használata) mellett a megelőző és regeneráló sejtszintű védekezésre is.

 

Felhasznált források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24121007/
https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin#section9
Dr. Yael Adler: Bőrügyek, 2017
David Wolfe: Természetes szépség, a szépség belülről fakad, 2018

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns krém fényvédelem
Az oldal tetejére