Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rákellenes világnapra

Rácz Tünde
2024. 02. 04. 20:17:00
Kedves Olvasó!
Ma van a rákellenes világnap.
Sokan vagytok itt akik pont az Antioxidáns krém fejlesztése mögötti személyes történetem, azaz melanomám miatt követtek.
A bőrrákért ma elsősorban a magas UV sugárzást teszik felelőssé, és mindenkit bíztatnak a fényvédő használatára. Ami rendjén is van, hiszen a leégés fizikailag elindíthat olyan káros folyamatokat, ami bőrrákhoz vezethet.
 
De mi van akkor, ha nincs UV sugárzás? Nincs leégés?
Ami van az “csak” egy hatalmas trauma hirtelen és felkészületlenül ért, visszafordíthatatlan, örök életre szóló óriási veszteség.
Amibe nem tudsz bele halni, hogy túléld, ehelyett elkezdesz bele halni, mert nem érzed, hogy túl tudod élni.
 
Édesanyám halála után kb. 2,5 hónappal vettem észre, hogy az egyik hasamon található anyajegy szélei cakkosodnak, sötétednek, majd a felületében is tapintani lehetett a változás. Ekkor döntöttem úgy, hogy azonnal levetetem, ami kisebb kálvária után sikerült is.
 
Januárban a fényképezéses anyajegy vizsgálaton összenéztük a doktornővel mennyit változott a fényképeim alapján, szinte nem lehetett felismerni.
A szövettanom negatív lett, de biztos vagyok benne, hogy ha várok vele addig, míg a helyi ellátásban időpontot kapok levételre (3 hónappal később) ez már egy melanoma, ismételt bőrrák lett volna.
 
Ebben az időszakban nem csak az anyajegyem változott, kerültem tüdőembólia gyanúval az éjszaka közepén kórházba, kezeltek övsömörrel, majd töltöttem el a Karácsonyt megalapozott tüdőrák áttét gyanúval, miközben szorgalmas vezettem a vérnyomás naplóm a január végi kardiológia vizsgálatra.
 
Az elmúlt 1,5 évben rengeteget tanultam és tapasztaltam meg minden porcikámon a pszichoszomatikát, az érzelmek (traumák) testünkre való hatását és feldolgozásának fontosságát.
 
Sokat köszönhetek a kardiológus doktornőnek, aki hosszasan beszélgetett velem az engem ért veszteségről és annak a testemre gyakorolt hatásáról, a terápia fontosságáról, arról hogy ugyan most még csak pszichoszomatikus tüneteim vannak, és nincs kizárva hogy később ne lehessen bármilyen problémám, de feldolgozás nélkül biztosan lesz szervi elváltozásom is.
 
Már semmi kétségem abban, hogy az anyajegyem hirtelen gyors változása mögött is ilyen okok húzódtak meg.
 
Így a rákvilág napja alkalmából ezt szeretném nektek tovább adni, hogy megelőzésnek, az egészséges életmódnak legyen része a mély, terápiás érzelmi munka is, az érzelmi jólétre való törekvés.
Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok a bőrötökre!
 
Tünde
Szeretettel,
 
 
 
 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: melanoma myskin napozás
Az oldal tetejére