Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a Co2 kivonat?

Rácz Tünde
2021. 10. 27. 00:00:00

és mit keres egy kozmetikumban?
Bizonyára te is hallottál már a Co2 kivonatról, ha követed a Myskint, vásároltál Antioxidáns krémet, akkor már találkozhattál ezzel a kifejezéssel, és közösségi oldalakon is meg-megmutatok egyet. Rengeteg új divatos, high-tech kifejezés és anyag kerül a kozmetikai iparban nap, mint nap, mindig van valami újdonság, megjelenik egy újabb növényi kivonat is. 

Ezért egy termék összetevői meghatározásánál ugyanarra problémára számos megoldás közül válogathatunk. Így csak kapkodjuk a fejünk hogy vajon melyik lesz a legjobb nekünk.

De nézzük mi az a Co2 kivonat és miért jó egyszerű megközelítésben.

Mi az?

A “Co2”magára az eljárásra utal, amivel a gyógynövényből kinyerik a hatóanyagot, a lényeg, hogy ez egy teljesen biztonságos technika, amellyel rendszerint szélesebb kivonatolásra van lehetőség, nem tartalmaz káros maradványanyagot, natúr kozmetikumokban engedélyezett, így egy komplex, tiszta, tömény növényi összetevő a végeredmény.

Miért jó?

A körömvirágon keresztül mutatom be, hogy miért jó neked, ha egy ilyen kivonat kerül a krémedbe. 
A körömvirággal már bizonyára te is találkoztál életed során legalább egyszer, a sárgavirágú növény, körömvirág olaj formátumban, vagy láttad ahogy a nagymamád disznózsírban készít belőle kenőcsöt. 

 

Manapság valamilyen alapolajban (napraforgó, szója, ritka esetben olíva) áztatják a körömvirág részeit, majd az érési idő után leszűrik a már benne körömvirágból kiázott hatóanyagokkal, amely sárgára színezi az alapolajat és ezt a kész olajat lehet aztán felhasználni egy krém összetevőjeként. 

 

Ha egy ilyen “klasszikus” körömvirág olajat választottam volna az Antioxidáns krémbe az nem csak azt jelenti, hogy foglalom a helyet olyan olajokkal (napraforgó, szója), ami teljesen funkcionálatlan lett volna a krémbe, és így sokkal kevesebb a probléma megoldásához fontos funkcionális olaj (pl. szőlő, mangó) kerülhetett volna bele, de összehasonlíthatatlanul kevesebb körömvirág hatóanyag is. 

Jelen esetben úgy képzeld a körömvirág hatóanyagot a krémben, mintha az egész krémben áztatták volna a virágokat és azt szűrik le, és még azt is meg kell kicsit szorozni.  

Például, ha egy körömvirág krémben a körömvirágolaj 25%-ban szerepel és tegyük fel annak 1%- a körömvirág hatóanyag tartalma, akkor a kész krémben 0,25% lesz.

Ha egy körömvirág Co2 kivonatot használunk egy krémben, például 2 %-ban, akkor annak pont 2%, vagy ha koncentráltabb, akkor még több lesz a hatóanyag tartalma összehasonlításban az olajjal szemben. De minimum 8-szorosa a jelen példát tekintve.

Ilyen tömény a körömvirág Co2 kivonat

 

Szerinted milyen krém lenne, ha ebből az anyagból készülne e termék fele? Vagy az INCI lista elején szerepelne, tudnád használni? felszívódna? és vajon mennyire lenne sok a bőrödnek?

A Co2 kivonatnak köszönhetően a körömvirág hatóanyagai komplexen (minden természetben megjelenő együttesen) vannak jelen felesleges alapolajok nélkül. 

Ha egy kozmetikum INCI listája végén látsz egy “calendula officinalis flower extract” elnevezést ne hidd azt hogy kevés van benne, mert ha az egy tömény Co2 kivonat, akkor jó eséllyel még mindig nagyobb százalékban lesz a termékben körömvirág kivonat, mintha az első helyen egy körömvirág olajat találsz, ami amúgy is helytelen, mert az alapolajat is fel kell tüntetni, ami egy klasszikus körömvirág olaj esetén ilyen lenne: (helianthus annuus seed oil, calendula officinalis flower extract)- napraforgó olaj esetén, és (glycine soja oil, calendula officinalis flower extract) szója olaj esetén.
Sajnos az INCI lista viszont nem árulja el, hogy a körömvirág kivonat milyen formátuma került a krémbe. 

Nem tudsz eligazodni a INCI listán? Segítek, ebben a cikkben megmutatom:

https://myskin.hu/index.php/blog/226-inci-osszetevok-tevhitek

A körömvirág Co2 kivonatot megtalálod a Myskin Antioxidáns krémben is.

Az oldal tetejére