Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jókor lenni jó helyen, avagy a melanomát megelőző hónapok

Rácz Tünde
2020. 06. 14. 00:00:00

Közben az anyajegyem nőtt, vérzett és nem múlt el a viszketés sem, és kiderült a Tesóm tusfürdője sem vesztettem még a szavatosságát. :)
Ahogy véget ért a vizsgaidőszak, február elején bejelentkeztem a kollégiumhoz közeleső Bőrgyógyászati szakrendelésre (az Onkológia Intézetbe ugye nem mertem már menni), ekkorra már dupla akkora volt ez az anyajegyem, mint januárban.
Elmondtam a doktor nőnek a tapasztalataimat, megvizsgált:
“Nem látok semmi különöset, de ha gondolom vetessem le…” - mondta.
Kaptam ehhez beutalót és egy nagyon jó plasztikai sebész elérhetőségét, amiért később igazán hálás voltam hiszen a második műtét után is gyönyörű heg maradt.

A fenti szakvélemény ellenére és hogy a lehető legalkalmatlanabb időszakra esett volna a műtét, jobbnak láttam mielőbb túl lenni rajta, így kértem időpontot.
Amelyet aztán lemondtak a doktor úr váratlan elfoglaltsága miatt.

Kora áprilisi nap lehetett, nem emlékszem, csak arra, hogy még télikabátos idő volt.
Eddigre már spontán be-be vérzett az anyajegyem, külső irritáció nélkül is, amely egyre jobban aggasztott.
Ezen a napon délután, mielőtt mentem volna dolgozni még el kellett mennem bevásárolni az Alleeban található Sparba, ahol akkor épp az Ambulanciák tartott promóciós napot a digitális anyajegyszűrésről és megvizsgáltak 2-3 szabadon lévő anyajegyet.

Mondanom sem kell milyen hévvel tettem szabaddá a téli öltözet ellenére az érintett anyajegyet, egy pillanat alatt varázsoltam ejtett vállas pulóvert a v-kivágásból, szerintem ha kellett volna el is tépem. :)
Nagyon boldog voltam, hogy pont most jöttem bevásárolni és ők pont most vannak itt, ezt szoktuk csodás véletlennek, vagy sorsnak vagy ki minek hívni.

Leültem a székbe, a doktornő lefényképezte az anyajegyem, ami ezután hatalmas felbontásban jelent meg a monitoron. Ahogy megláttam, mintha valaki ráült volna a vállamra, olyan nehézséget éreztem.

Közben a doktornő első kérdése:
“Van orvosa?” - válaszoltam igen,
“Jó, mert ez az, amit azonnal...”, mondtam jó.

Értettem mindent, azt is, hogy baj van.
Megköszöntem és hazamentem, vagyis vissza a koliba elolvastam a melanoma tüneteit, amelyek sorra megegyeztek az én tüneteimmel, majd elmentem dolgozni.

Másnap hívtam is közvetlenül a plasztikai sebészt új időpontért, elmondtam neki mi történt valamint, hogy minél előbb sort kell keríteni a műtétre. Valahogy senki nem akarta elhinni, hogy baj lehet, telefonban és még a műtétnél is megnyugtatott a doktor úr, hogy ő sok ilyet látott már, higgyem el nem lesz semmi baj.

A varrat szedésen, vagyis az utolsó alkalommal, amikor mennem kellett a műtét utáni utolsó kontrollon, nem volt meg a szövettanom, eddigre elkészült már csak valamiért nem találták mikor ott voltam.

Az élet ajándéka volt ez, mert ennek hála azzal a tudattal hogy minden rendben van be tudtam fejezni a szakdolgozatomat pontosan azelőtt este, hogy másnap reggel a doktor úr telefonált… és innentől már ismered a történetet, ha nem kattints ide: A MYSKIN ÉS A MELANOMÁM

Így voltam én jókor jó helyen, és talán ez volt a szerencsém, hogy idejében került eltávolításra a melanomám, mielőtt elérte volna az 1 mm-es vastagságot és már áttéteket is adott volna.

Azt, hogy a 0,8 mm vastagság, mint az enyém is volt, milyeni gyorsan éri el a kritikus 1 mm-t azt senki sem tudja, ezért nagyon fontos, a rendszeres ellenőrzés, a felismerés, és hogy idejében sor kerüljön egy műtétre, inkább csak ne legyen még gond, minthogy későn legyen.

 

 Antioxidáns krém
Az anyajegyesbőr igényeire fejlesztve.

TERMÉK LEÍRÁS


Kapcsolódó blog bejegyzésekMÁJUS A MELANOMA HÓNAPJA
#GETNAKED

Tovább
 

<Myskin és a melanomám
TOVÁBB
 Myskin név
és ami mögötte van

TOVÁBB
 

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns krém anyajegy melanoma
Az oldal tetejére