Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

anyajegy

Mit csinálj, ha gyanús lett egy anyajegy?

2024. 06. 09. 00:00:00

Vagy megjelent rajta egy furcsa folt, amit eddig nem láttál? Sajnos nem mondhatom, hogy aggodalomra semmi ok. De ahelyett, hogy legyintenél rá végigvezetlek az ilyenkor szükséges lépéseken, gyere tarts velem:

 

Enni & kenni 1. rész

2024. 05. 13. 16:22:58

Ki gondoltam egy sorozatot, amiben bemutatom neked az Antioxidáns krémek összetevőjét miként tudod fogyasztani, mert ezeket az antioxidánsokat, gyógynövényeket belül is érdemes használni. :)

Az első, és egyben legkézenfekvőbb a karotin. Ez volt talán az első biztos összetevője az antioxidáns krémeknek.
Már húszas éveimben (mikor még semmit sem tudtam az igazi krémkeverésről, egyetlen célja volt a rendszeres sárgarépa fogyasztásomnak, hogy a szép fehér bőröm minél előbb bronzos árnyalatban ragyoghasson) is rendszeresen fogyasztottam a nyárra készülve, a kedvencem receptem ez volt:

Sárgarépát kockákra vágtam, olíva olajjal és némi vegeta-delikát jellegű fűszerrel összekevertem és hagytam, hogy összeérjen mielőtt elfogyasztottam. Ha másnap fogyasztod mindenképp tedd hűtőbe. Minden nap ettem belőle, hol többet kevesebbet, míg meg nem untam.

Később már a melanoma után leváltotta a karotin tabletta, ekkor biztosra akartam menni, főleg, hogy az élet úgy hozta a melanoma diagnózisom után 3 hónappal jutottam el először életemben a tengerpartra. 

Mostanában a sárgarépát a salátámban, vagy a testvérem leveseiben szoktam enni, mert leváltotta a brokkoli.
A brokkolit mirelit formában szeretem vásárolni egyszerűen csak egy wok serpenyőben szőlőmagolajon egy pici sóval megpárolom. Szerintem minél krémesebben annál jobb, így amíg meg nem puhul lefedem egy tetővel, majd miután gond nélkül szétnyomható a fakanállal még tető nélkül megpirítom egy pici. & kész is. Nagyon finom köretnek és csak úgy önmagában, de megbolondíthatod egy kis földimogyoróval is.

Természetesen még sok más karotin forrás közül választhatsz, nekem a brokkoli és a sárgarépa a kedvencem. Ma már nem törekszem a barnulásra, így a karotin tablettát csak akkor kezdem el szedni, ha vízpartos pihenésre készülök.

Érdekesség: Az Antioxidáns krém kezdeti verziójában még sárgarépa olaj szerepelt. Amely úgy készül, hogy a sárgarépát olajban áztatják melynek köszönhetően kioldódnak belőle a hatóanyagok. Ezt a folyamatot hívják macerálásnak. Az olaj, amit használnak rendszerint napraforgó, szója, esetleg repce, melyek a maguk funkciójában értékesek, de az Antioxidáns krémben csak a helyet foglalták volna. Ezért a Co2 kivonatok megjelenésének köszönhetően már csak a direkt sárgarépa kivonat került a receptbe helyet hagyva a sokkal értékesebb szőlő, mangó, kakaóvajaknak, így még hatékonyabbá téve az Antioxidáns krémeket.

Az INCI-ben így találod: Daucus Carota Sativa Root Extract, nem összetévesztendő a sárgarépa mag illóolajjal, mely latin neve:Daucus Carota Seed Oil, ezt a sárgarépa magjából nyerik és egy illóolaj.
Egyszó, mint iktass egy picivel több karotint az étrendebe.

Ami nem változott az elmúlt 5 évben

2023. 03. 20. 00:00:00
Sok helyre eljutott a Myskin az elmúlt években: Spanyolország, Németország, Írország, Szlovákia, Románia, Málta, Csehország, de még az óceánon is átrepült Amerikába.

Mit csinálj, ha leégtél? 3 tipp, hogy a bőröd a lehető legkevesebb maradandó károsodást szenvedje el

2022. 07. 24. 20:54:18

Nem lehet hangsúlyozni mennyire fontos, hogy elkerüld a leégést, hiszen ez a legnagyobb bőrkárosító hatás, amely nem csak esztétikailag árt a bőrödnek, de jelentősen megnöveli az esélyét egy nem kívánatos bőrrák kialakulásának is.

Mit tud a béta-karotin?

2021. 03. 27. 13:33:47
Amellett, hogy béta-karotin fokozott bevitelével enyhén narancsos színű bőr árnyalatot* érhetünk el, ki-ki kívánsága szerint gyorsabban barnulhat, van egy sokkal fontosabb előnye is, amiért érdemes megfontolni tavasztól nyár végéig a rendszeres fogyasztását. 

Jókor lenni jó helyen, avagy a melanomát megelőző hónapok

2020. 06. 14. 00:00:00

2010. január: az utolsó vizsgaidőszakomban lelkesen tanultam otthon miközben állandóan viszkett a jobb vállamnál a hátam, már bekentem krémmel, de még mindig… emlékszem a Tesóm tusfürdőjére gyanakodtam, hogy biztos lejárt a szavatossága, mert megint annyit vett össze egyszerre.

Körömvirág Co2 kivonat

2019. 11. 23. 00:00:00

A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legismertebb gyógynövény, amelyet a népi gyógyászat régóta használ. Tudományos nevét (Calendula) arról kapta, hogy több hónapon (calendis) keresztül folyamatosan virágzik. Magyar nevét pedig a köröm hajlott ívéhez hasonlító termése ihlette.

Az anyajegyeim változása 2017-ben

2019. 09. 30. 00:00:00

A myskin név és ami mögötte van

2019. 09. 04. 00:00:00

2015-ben egy napsütéses kora tavaszi napon... de ki emlékszik ilyen részletekre, amikor az ember egy reggelen felfedez a háta közepén egy kidudorodott, érdessé vált és enyhén irritatív anyajegyet, amelyről pontosan tudta, hogy mindig is lapos és egyenletes felszínű volt.

Közismert ABCD(E) + F szabály. Te ismered?

2019. 05. 03. 00:00:00

Az ABCDE szabály egy könnyen megtanulható és alkalmazható módszer, amely segítségünkre lehet az anyajegyeink önellenőrzésben. Ha az 5 közül bármelyik elváltozást tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez minél előbb.
#melanoma #anyajegyszűrés #bőrellenőrzés #abcdszabály

Az oldal tetejére