Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Körömvirág Co2 kivonat

Rácz Tünde
2019. 11. 23. 00:00:00

Európa mediterrán részein őshonos. Mélyre ható karógyökereinek köszönhetően a hideget és a szárazságot is jól elviseli. Levelei hosszúkás lándzsa alakúak, virágzata fészekvirágzat, amelyet középen csöves, illetve a széleken több sorban elhelyezkedő sárga nyelves virágok alkotnak.
A körömvirág országszerte nehézség nélkül termeszthető, balkonládák és vidéki kiskertek üde színfoltja.

Növényi dorogja a teljes virágzat (Calendulea flos cum calycibus) és a nyelves virág (Calendulea flos sine calycibus).

A körömvirág számos hatóanyagot, mint például illóolaj, karotinoidok, flavonoidok, szaponinok, poliszacharidok és szabad triterpének tartalmaz. A flavonoidok oxidatív hatással rendelkeznek, a triterpéneknek pedig bőrápoló és puhító hatásuk ismert.
Gyógyhatásai miatt belsőleg és külsőleg történő alkalmazása széles körben egyaránt elterjedt. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják, ugyanakkor tudományosan bizonyítottak az epehólyag-gyulladás kezelésben elért eredményei.

Külsőleg kiváló eredménnyel alkalmazható különböző bőrproblémák kezelésében, ezért a kozmetikai ipar előszeretettel alkalmazza kérémek alapanyagaként. Hámosító hatása révén elősegíti a sebek, a méhcsípések és a nyálkahártya gyulladásának mielőbbi gyógyulását. Hatásos bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére. Ismert továbbá gyulladásgátló, fertőtlenítő és gombaölő hatása is.

Maria Treben népszerű Egészség Isten patikája (1985) című könyvében így ír róla:
"Nemcsak Kneipp tisztelendő szállít síkra amellett, hogy a körömvirág olyan természetes gyógyszer, amely rosszindulatú fekélyek esetén is segít, hanem dr. Stäger, dr. Bohn, dr. Halenser és más közismert orvos is. Dr. Bohn például a körömvirágot tatja a legfontosabb rákellenes gyógyszernek, ha a beteg nem operálható, és azt tanácsolja ilyenkor a pácienseknek, hogy a körömvirág teát fogyasszon hosszabb időn át. Még a bőrrák esetén is sikerrel alkalmazható a körömvirágból préselt friss lé. Ha hosszabb időn át napjában többször bekenik friss lével, a vérömlenyek is eltűnnek, csakúgy mint az öregkori májfoltok és a pigmentfoltok. Az érdes, rákgyanús bőrfoltokat szintén kezehetjük vele. - Legújabb az amerikai kutató orvos, dr. Drwey mutatott rá a körömvirág rákellenes gyógyhatására, igen jó eredményekről számolt be."

Tudományos kutatás körömvirágról az NCBI (National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine) weboldalán az alábbi linken érhető el: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6247547/
"In conclusion, Calendula officinalis shows promising results regarding its potential usage in cancer management, especially in cancer prevention, treatment." - Összeségében a Calendula officinalis ígéretes eredményeket mutat a rák kezelésében, különösen a rák megelőzésében és kezelésében.


A kép forrása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6247547/

A körömvirág az első hatóanyagok egyike volt, amelyet elkezdtem használni az anyajegyeim ápolásában, számomra Maria Treben könyvében olvasott információk voltak a mérvadóak, a fent kutatási ereményeket már jóval később találtam meg, de azok még jobban megerősített a használatának fontosságában és annak várható eredményességében.

Az Antioxidáns krém - anyajegyes bőrre termékbe a körömvirág CO2 kivonatát használtam fel. A körömvirág legelterjedtebb bőrápolásban is használt kivonata a körömvirág olaj, ez azonban egy olajos macerátum, vagyis a körömvirágot valamilyen olajban, rendszerint szója, jobb esetben olíva hosszabb idejig, amíg kioldódnak belőle a hatóanyagok.
Azonban ebben a krémben semmi szükség nem lett volna se szója, se egy napraforgó olajra így a választás a körömvirág CO2 kivonatra esett, amely jelenleg a piacon elréhető legtöményebb növényi kivonat, maximálisan tiszta, a hatóanyagok nem sérülnek és módosulnak a kivonás alatt, a végtermék pedig nem tartamaz oldószert. Viszont olyan tömény (gyakorlatilag egy sötét barna massza/viasz), hogy annak ellenére hogy az INCI lista utolsói között szerepel sokkal hatékonyabb, mint az olajos macerátumok bármelyik verziója.

Összességében a körömvirág elengedhetetlen gyógynövénye az Antioxidáns krémnek és a jelnenleg elérhető leghatékonyabb formuláját tartalmazza.

Az oldal tetejére